Regn och solskydd över instrument i pedistalen

Ända sedan vi monterade vår GPS och sjökortsplotter har denna lilla detalj varit på önskelistan. Plottern är visserligen stor och bra, men krävde lite ”justering” av pedistalen för att få plats. Den är nog inte helt vattentät längre, åtminstone inte om det kommer en rejäl regnskur eller om vinden piskar på hårt akterifrån. Det kan alltså vara bra med ett lite bättre skydd från åtminstone regn eller saltvattenstänk.

Från början var målet att tillverka en ”skärm” av syrafast plåt men jag hade inte tillgång till detta första säsongen så det blev en temporär lösning utav tunn vikbar skärbräda i nylon istället. Till slut, efter sex år, tröttnade jag på detta provisorium och beslutade mig för att göra detta på riktigt. Plåten var nu införskaffad och det var ”bara” att forma till och bocka plåten så skulle allt vara klart. Att däremot bocka en syrafast plåt efter en vis kontur utan en bra vals är långt ifrån enkelt så jag beslöt efter ytterligare funderande att faktiskt byta material till ABS-plast istället. Mycket enklare att arbeta med uran tillgång till en riktig verkstad. Jag hade redan materialet sedan vi flyttat runt instrumenten i pedistalen.

Montering

1.  Vi ville att skärmen skall täcka för väder och vind men även till viss del insynen ovanför plottern så den får gå ner en bit nedanför överkant på plottern. Jag mätte med ett måttband från ena sidan till den andra och följde pedistalens form i överkant,vilket blev ca XXcm.

2.  Därefter tillverkade jag en helt platt skiva i ABS-plast med önskade måtten, XXxYYcm.

3.  Hörnen rundades till efter lite tycke och smak, först den ena sidan. Sedan mallade jag av avrundningen och förde över samma form till andra sidan och rundade till sist den på samma vis. Nu hade vi en helt symetrisk skiva.

4.  Det två övre fästhålen borrades med samma avstånd som hålen för handtaget överst på pedistalen, det är här som skärmen i huvudsak kommer att sitta fast.

5.  Handtaget var redan demonterat (för att kunna mäta CC-måttet på infästningen) så det var bara att dra fast skärmen under handtaget och de två brickor som ligger under handtaget.

6.  För att skärmen inte skall ha formen av en spoliervinge tog jag fram värmepistolen och värmde försiktigt ABS-plasten som i varmt tillstånd är väldigt lättarbetad och formbar. Sakta formades skärmen till att följa pedistalens form och få en snygg och harmonisk linje. Det är viktigt att inte värma allt för hårt, dels kan ABS-plasten bli bränd och spröd, men framför allt kan man få missfärgningar i gelcoaten i pedistalen, och det vill man inte ha!

7.  Till sist borrades ett litet hål i varje ”vinge” och kanterna förankrades i pedistalen med en lite träskruv på varje sida.

Summering

Kanske inte riktigt så elegant och hållbart som ursprungstanken med en syrafast variant, men den sitter till vardags i skydd under ratt kapellet så det är i princip endast då vi är ute och seglar som skärmen kommer att vara utsatt för vädrets makter. Hällbarheten kommer nog inte vara ett stort problem. Funktionen är precis den vi ville uppnå och nu får vi dessutom inte heller så mycket regn på plottern ens vid lätt regnande, så funktionen är med råge uppnådd!
 

Kostnad totalt:

100:-

Ungefär vad ett stycke ABS-plast kostar!

”Gör-det-själv”-förtjänst:

?:-

Detta går nog inte att köpa någonstans.

Tidsåtgång:

4 h

Fördelat över lite tid, men tillpassningen tog nog längst tid.

Svårighetsgrad:

Lätt!

Noggrannheten styr helt enkelt resultatet.